Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az igazságügyi szakértő az igazságszolgáltatás segítő munkatársa, a specialista

2008.06.04

A különféle igazságügyi és más szervek ( a teljesség igénye nélkül ), ahol szakmai munkájával közreműködhet az igazságügyi szakértő:

 

 

Kép

 

 

- Bíróságok, polgári peres ügyekben folytatott eljárásai (BKKB, PKKB, Fővárosi Bíróság, Pest Megyei és más megyei bíróságok, Különféle városi és kerületi bíróságok stb.)

-Bíróságok, büntető ügyekben folytatott eljárásai (A felsorolás lényegében megegyezik az előző pontéval)

- Nyomozó hatóságok különféle nyomozati cselekményei, vizsgálatai ( Országos RFK., Budapesti RFK, különféle kerületi és városi rendőrkapitányságok, VPOP stb., )

 Nemritkán a különféle önkormányzatok, vagy polgármesteri hivatalaik, vagy akár az Országgyűlés egyes képviselő csoportjai, vagy bizottságai felkérésére is végezhet szakmai munkát.

Az igazságügyi szakértő a különféle peres, peren kívüli (pl. előzetes bizonyítás) vagy nyomozati eljárásokban a saját szakterületének megfelelően közreműködik, általában vizsgálatot végez, szakvéleményt készít, amelyben választ ad a kirendelő hatóság által feltett kérdésre vagy kérdésekre. Saját maga azonban közvetlenül nem vesz részt az eljárásokban, így nem nyomoz, nem hoz ítéletet, de nem hozhat végzést, vagy határozatot sem.