Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Építési hibák vizsgálata

2008.08.01

Építész szakértőként, de tervezői művezetéseim, vagy műszaki ellenőri munkáim során gyakorlatilag 1976 óta, tehát immáron 34 éve foglalkozom a kivitelezési hibák, építési hibák vizsgálatával.

 

Az esetek döntő többségében a kijavítás lehetséges módját és ennek költségeit is meg kell határoznom. Az építési hibák vizsgálatával gyakran együtt jár az építőipari árak vizsgálata is. Mivel jelenleg már nincsenek kötelező jellegű, hatósági árak, az aránytalan ár  megállapítása az  átlagárhoz  mérhető. Az átlagárakra vonatkozó iránymutatásokat a szakmai kamarák segítségével lehet megközelíteni.  Építőipari árképzéseket már a kezdetektől, azaz 1975 óta készítek.

 

Az építési hibák vizsgálata olyan szakterület, ahol szinte mindig találkozom újdonságokkal, így a legkevésbbé sem tekinthető unalmasnak. Az emberi találékonyság olykor legmeglepőbb megnyilvánulásai okozzák a legsúlyosabb építési hibák előfordulását, amelyekhez mindig a részleges vagy teljes szakmai hozzá nem értés társul.

 

A leglátványosabb építési hibák és károsodások fényképeit időnként szívesen bemutatom, amelyeket a képgalériában két címszó alatt is meg lehet tekinteni (építési hibák, kivitelezési hibák,  az igazságügyi szakértői vélemények felvételei).

 

Az építési hibák okozzák a legtöbb kárt, de egyben szomorúságot is az építtetőknek. Az anyagi és érzelmi károkon túlmenően azonban az esetek jelentős részében az építési hibák egyben egészségkárosító tényezőként is hatnak.

 

Jelentős veszélyt jelenthetnek az emberi egészségre egyes penészgomba típusok, amelyek különösen a gyermeki szervezetre veszélyesek, eleinte allergiás megbetegedéseket, később már asztmát is okozhatnak. A penészes falak, különösen a hálószobák esetében, komoly egészségügyi kockázatot jelentenek. Nem szabad ezeket figyelmen kívül hagyni, az okokat haladéktalanul ki kell vizsgálni és lehetőleg azonnal megszüntetni.

 

A szakértői vizsgálat megfizethető.

Az építési hibák elhárítása már többe kerülhet, de általában  megfizethető.

 Az emberi egészség, különösen gyermekeink egészsége, 

 megfizethetetlen.

 

 

Az építési hibákkal foglalkozó igazságügyi szakértő számára a házilagos kivitelezések, vagy az annak álcázott ÁFA - spóroló számlamellőző építkezések jelentik az ügyek jelentős részét. Megelőzhető lenne a nagyobb bajok jó része, ha műszaki ellenőr bevonásával kezdenének bele az építkezésbe. Talán még idejében szóltunk...