Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A műszaki ellenőr szerepe napjainkban

2008.06.06

A műszaki ellenőr - jelen esetben az építési műszaki ellenőr - szerepe és feladata az utóbbi évtizedben jelentősen felértékelődött. Korábban szinte kizárólag csak a nagyobb építkezéseken vagy állami berházásoknál, nagyberuházásoknál találkozhattunk műszaki ellenőrökkel, míg a magánépítkezéseken (családi ház, nyaraló, hétvégi ház, kis társasházak stb.) csak elvétve.

Az utóbbi időben tapasztalható lakásépítési hullámnak köszönhetően ugrásszerűen megnőtt az igény az építőipari kivitelezőkkel szemben,a kereslet azonban nem minden esetben járt együtt a minőségi munka piaci megjelenésével. A kínálatban tehát vegyes minőségű és felkészültségű kivitelezők léptek be, nem kis számban. Ami ebből következett az az, hogy a napi építőipari gyakorlatban gombamódra szaporodtak el - sajnos ez a tendencia jelenleg is - a szakszerűtlen, sőt kontár munkavégzők, akiknek a keze nyomán rengeteg építési-kivitelezési hiba keletkezett. A hibákat "azon frissiben" az építkezésen könnyebb orvosolni, de gazdaságosabb is egyben.

 

Megéri tehát műszaki ellenőrt alkalmazni, mert ennek költsége jóval kisebb, mint amilyen kárt okoznak nemritkán a harmadik évezred "szakemberei"a megfelelő ellenőrzés nélkül.

 

A műszaki ellenőr tehát megéri, mert messzemenően megszolgálja a pénzét. Amint a különféle szakemberek, a konkrét fizikai munkát végzők esetében is, úgy a műszaki ellenőrök tekintetében is fontos a képzettség és a szakmai gyakorlat.  A SZULYOVSZKY-CROSS Intézet műszaki ellenőrei mind az építészet, mind pedig az épületgépészet, de a többi választható szakterületen is több évtizedes gyakorlattal rendelkező mérnök műszaki ellenőrök.

 

Referencia fotók:  Fotoalbum - Műszaki ellenőrzés

 

A műszaki ellenőr alkalmazása a - hatályos jogszabályok szerint -

 bizonyos esetekben kötelező!

 Részletesebben lásd :  www.crossmi.eoldal.hu

 

 

A mappában található képek előnézete Műszaki ellenőrzés, tervezés